Diabetul nediagnosticat poate cauza o mulțime de probleme de sănătate. Este posibil să nu fie detectat decât mai târziu în viață, iar anumite simptome sunt adesea trecute cu vederea.
Un simptom care poate fi trecut cu vederea este oboseala excesivă. Acest lucru se datorează faptului că diabetul nediagnosticat împiedică glucoza să fie folosită de organism pentru energie.
1. Furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor sau picioarelor
Printre cele mai puțin observate simptome ale diabetului se numără furnicăturile sau amorțeala la nivelul mâinilor sau picioarelor. Este adesea un simptom al unei leziuni nervoase numite neuropatie periferică, care vă poate face mai vulnerabil la leziuni.
Neuropatia periferică apare atunci când nervii dumneavoastră sunt afectați, trimițând semnale greșite către creier. În timp, aceasta poate duce la amorțeală și durere care vă pot afecta activitățile zilnice și calitatea vieții.
Puteți ajuta la minimizarea amorțelii și furnicăturilor având grijă să nu puneți presiune pe nervii afectați. Evitarea mișcărilor repetitive, purtarea de încălțăminte adecvată și exercițiile fizice pot fi, de asemenea, de ajutor.
Dacă amorțeala persistă mai mult de câteva zile și nu se ameliorează, consultați-vă furnizorul de servicii medicale. Un medic poate efectua teste pentru a găsi cauza principală a amorțelii și pentru a determina dacă este necesar un tratament.
O furnicătură sau o amorțeală la nivelul mâinilor sau al picioarelor care durează mai mult de o săptămână este un indiciu că trebuie să consultați un podiatru. Acesta poate determina dacă există o afecțiune de bază și vă poate prescrie medicamente care să o trateze.
Alte cauze ale amorțelii mâinilor și picioarelor includ boli de rinichi, anumite medicamente și deficiențe nutriționale, cum ar fi deficitul de vitamina B. Dacă aveți una dintre aceste afecțiuni, furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă va recomanda probabil să luați doza corectă de medicamente și să vă adaptați stilul de viață pentru a evita amorțeala în mâini sau picioare.
Sarcina este o altă cauză posibilă a amorțelii în mâini și brațe, dar această afecțiune dispare de obicei după ce se naște copilul. Pe măsură ce femeile rămân însărcinate, corpul lor se umflă, restricționând și modificând fluxul sanguin către membre. Este important să discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale pentru sfaturi privind ameliorarea în siguranță a amorțelii și găsirea celor mai bune exerciții de întindere sau tratamente.
2. Pielea uscată
Pielea uscată este o problemă comună pentru multe persoane cu diabet. Aceasta apare atunci când corpul dumneavoastră nu are suficientă apă sau uleiuri naturale pentru a vă menține pielea moale și suplă.
Acest lucru poate fi cauzat de o serie de lucruri, inclusiv de mediul înconjurător și de condiții de sănătate precum eczema, psoriazis sau deshidratare. În general, pielea uscată nu este periculoasă și, de obicei, poate fi tratată cu ușurință cu remedii simple de casă.
Dar poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi diabetul sau malnutriția, precizează Harvard Health și Penn Medicine. De exemplu, lipsa vitaminei A poate face ca pielea să fie uscată și descuamată, motiv pentru care este o idee bună să aruncați o privire la dieta dumneavoastră dacă vă confruntați cu acest simptom.
În mod similar, dacă folosești săpunuri sau produse de curățare dure sau dacă rutina ta de baie este lungă sau prea fierbinte, este posibil să îți privezi pielea de uleiurile sale naturale. Efectuarea de băi și dușuri scurte și călduțe în fiecare zi poate ajuta la prevenirea pielii uscate.
În plus, ar trebui să evitați produsele pe bază de alcool și parfumurile dacă pielea dumneavoastră este deosebit de uscată. De asemenea, puteți încerca un umidificator în casă pentru a adăuga umiditate în aer.
Dacă pielea dumneavoastră este extrem de uscată, este o idee bună să vă consultați medicul. Un dermatolog vă poate recomanda opțiuni de tratament în funcție de nevoile dumneavoastră individuale.
În timp ce majoritatea cazurilor de piele uscată pot fi rezolvate prin aplicarea unei creme hidratante, există momente în care este posibil să aveți nevoie de medicamente cu prescripție medicală. Dacă pielea dumneavoastră este iritată tot timpul, nu pare să se amelioreze cu un tratament la domiciliu sau interferează cu activitățile dumneavoastră zilnice, ar putea fi momentul să vorbiți cu medicul dumneavoastră. Cel mai important lucru este să găsiți rădăcina problemei și să o tratați înainte ca aceasta să se agraveze sau să devină o urgență.
3. Respirație cu miros de fructe
Atunci când organismul dumneavoastră nu este capabil să metabolizeze glucoza pentru energie, începe să ardă grăsimi în schimb. Acest lucru poate provoca acumularea în sânge și în urină a unor acizi numiți cetone, cauzând respirația cu miros de fructe.
Cetonele nu sunt, de obicei, periculoase, dar dacă nivelul cetonilor este prea ridicat, ați putea dezvolta cetoacidoză diabetică (DKA). DKA pune viața în pericol dacă nu primiți tratament imediat.
Persoanele cu diabet au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta boli parodontale. Acest lucru se datorează faptului că diabetul vă poate face mai greu să vă controlați glicemia, ceea ce favorizează creșterea bacteriilor în gură și în gingii.
Din fericire, puteți trata și preveni cu ușurință simptomele halenei legate de diabet cu ajutorul periajului regulat și a aței dentare. În plus, mestecarea gumei fără zahăr poate ajuta la mascarea respirației urât mirositoare și la stimularea producției de salivă.
Un gust persistent, de fructe în gură poate fi un semn de rezistență la insulină. Acest lucru înseamnă că organismul dumneavoastră nu poate absorbi glucoza în mod corespunzător, ceea ce poate duce la pierderea în greutate și la alte probleme de sănătate.
CDC spune că atunci când nu ai suficientă insulină, ficatul tău începe să descompună grăsimile pentru energie. Acetona produsă este o substanță chimică care poate mirosi ca aromele de fructe sau chiar ca oja de unghii.
Cu toate acestea, dacă aveți prea multă acetonă în sânge și urină, poate fi un semn de avertizare a DKA. CDC avertizează că trebuie să solicitați imediat asistență medicală dacă nivelul cetonilor este extrem de ridicat sau dacă sunteți deshidratat.
Dacă aveți un nivel ridicat de zahăr în sânge, un medic vă poate prescrie glucagon de urgență pentru a vă scoate rapid din DKA. Glucagonul poate fi administrat pe cale orală, injectabilă sau inhalată.
4. Troscotul
Afta este o infecție cu drojdie cauzată de ciuperca Candida albicans. În mod normal, se găsește în cantități mici în gură, gât și tractul digestiv, dar poate cauza o problemă dacă crește necontrolat. La persoanele sănătoase, bacteriile din gură ajută la ținerea ciupercii sub control.
Cu toate acestea, unele boli și anumite medicamente perturbă acest echilibru și fac ca ciuperca să crească necontrolat. Acest lucru este deosebit de frecvent la cei cu diabet sau HIV, care sunt, de asemenea, mai predispuși să aibă un sistem imunitar slăbit.
Dacă este diagnosticată candidoza, aceasta va fi probabil tratată prin utilizarea de medicamente antifungice pe care le aplicați direct în interiorul gurii (medicamente topice). Acestea se prezintă de obicei sub formă de tablete sau capsule și pot avea unele efecte secundare, cum ar fi greață (senzație de rău), vărsături, balonare și dureri abdominale.
Luarea acestor medicamente timp de 10-14 zile ar trebui să înlăture simptomele și să prevină orice alte infecții. De asemenea, este important să mențineți o bună igienă orală prin periajul de două ori pe zi, folosirea zilnică a aței dentare și vizitarea regulată a dentistului.
De asemenea, ar trebui să evitați fumatul și să purtați proteze dentare care să se potrivească bine dacă aveți diabet. Acest lucru se datorează faptului că fumul poate încuraja dezvoltarea candida și face mai dificilă tratarea aftoasă orală.
În cazurile severe, ciuperca poate intra în fluxul sanguin și se poate răspândi în alte părți ale corpului dumneavoastră. Dacă se întâmplă acest lucru, poate pune viața în pericol și poate duce la șoc septic.
Dacă credeți că aveți afte bucale, cereți medicului dumneavoastră să vă facă un test de tamponare. Acesta poate face acest lucru la cabinetul medicului dumneavoastră de familie, la serviciul local de sănătate sexuală sau în unele farmacii. Vi se va cere să luați un tampon de bumbac pe care îl va trimite la laborator pentru a fi testat.
5. Urinare crescută
Cel mai puțin observat simptom al diabetului este creșterea numărului de urinări sau nevoia de a urina mai frecvent decât de obicei. Aceasta este o problemă comună și poate fi cauzată de multe lucruri diferite. Poate fi un semn de sarcină, probleme ale vezicii urinare sau ITU, dar poate semnala și ceva mai grav.
De obicei, medicii află că urinarea excesivă a unui pacient se datorează diabetului întrebându-l despre istoricul său de sănătate, efectuând un examen fizic și comandând teste. Acestea includ teste de glicemie, teste de urină și teste neurologice.
În cazul pacienților diabetici, medicul va colabora cu aceștia pentru a le ține sub control nivelul de zahăr din sânge pentru a reduce frecvența urinării. Ar putea sugera o dietă și exerciții fizice, injecții cu insulină sau medicamente administrate pe cale orală. Pentru persoanele care urinează frecvent noaptea, medicii pot recomanda un regim de reducere a aportului de lichide înainte de culcare.
De asemenea, unii medici le cer pacienților să facă o serie de exerciții pentru podeaua pelviană și să evite alimentele care provoacă probleme ale tractului urinar sau care îngreunează retenția urinei de către vezica urinară. De exemplu, medicii ar putea sfătui să evite cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, ciocolata, îndulcitorii de imitație și alimentele picante.
Un alt tratament pentru urinarea frecventă este încercarea de reeducare a vezicii urinare, ceea ce presupune să faceți un efort pentru a aștepta mai mult timp între două ieșiri la baie. În timp (aproximativ 12 săptămâni), acest lucru va ajuta vezica urinară să rețină mai multă urină, astfel încât să nu fie nevoie să urineze atât de des.
Medicii ar putea efectua, de asemenea, un test pentru a verifica dacă există pietre la rinichi, care sunt forme dure de minerale și sare care se pot forma în rinichi sau în alte părți ale tractului urinar. Aceste pietre pot fi dureroase și pot duce la o creștere a nevoii de a urina.
Surse
Diabetes Fatigue: Causes, Management, and More (healthline.com)
Diabetes fatigue: Causes, management, and when to see a doctor (medicalnewstoday.com)
Diabetes and Fatigue: Everything You Need To Know (thediabetescouncil.com)
Why Do You Get Thrush With Diabetes? | DiabetesTalk.Net
[…] Semnele și simptomele diabetului tip 1 pot apărea brusc și pot include sete excesivă, urinare frecventă, slăbiciune și oboseală, dificultăți la concentrare și scădere în greutate neașteptată. Dacă suspectați că aveți diabet tip 1 sau dacă prezentați aceste simptome, este important să consultați un medic cât mai curând posibil pentru a face un diagnostic și pentru a începe un tratament adecvat. […]